Universiteit Utrechtstudierichting Fonetiek

root gehoor

pulsatie -
 

pulsatiedrempel


Perceptie is een interpretatief proces. Als een geluid door een ander geluid wordt verstoord, dan kan het waargenomen worden als twee intact zijnde geluiden, ook al is de informatie niet aanwezig in het auditieve signaal. Deze interpretatieve processen zorgen ervoor dat we een accuraat beeld van de wereld krijgen. Dit kan echter ook voor de gek gehouden worden. Deze interpretatieve processen kunnen gedemonstreerd worden met sinustonen die afgewisseld worden met ruisstimuli. De waarneming van het sinussignaal als pulserend of als continu is afhankelijk van de relatieve intensiteiten van het sinussignaal en de ruis.
In deze demonstratie wordt een 125 ms sinustoon van 2000 Hz afwisselend met een 125 ms ruisband (1875-2125 Hz) aangeboden. Het ruisniveau blijft constant, terwijl het niveau van de sinustoon steeds afneemt in 15 stappen van 1 dB na vier tonen. De pulsatiedrempel wordt bepaald door het niveau waarop de 2000 Hz toon continu lijkt te klinken.
[Naar voorbeeld van demo11 van de ASA CD.]

fragment beluisteren afluisteren
technische details technische informatie
tekst/transcriptie tekst/transcriptie
naar top


pulsatie
Een sinustoon (2000 Hz, 125 ms) wordt afgewisseld met een ruisband(1875-2125 Hz, 125 ms). Het ruisniveau is constant, het niveau van de sinustoon neemt steeds 1 dB af na vier tonen.


zoeken home UU home Letteren home Fonetiek e-mail
19 Sep 2000