Universiteit Utrechtstudierichting Fonetiek

root gehoor

pitchcoh -
 

pitchcoherent


Bij het luisteren naar melodieën komt duidelijk naar voren dat reeksen van tonen samenhangende patronen kunnen vertonen. Dit wordt wel 'temporele coherentie' genoemd. Wanneer tonen geen patronen vormen, maar geïsoleerd lijken, wordt dit 'splitsing (fission)' genoemd. Deze effecten worden geïllustreerd in deze demonstratie, die als eerste gepresenteerd is door Van Noorden (1975)*. Hij beschreef het als een 'galop-ritme'. In deze demonstratie worden tonen A en B aangeboden in reeksen van ABA. Toon A heeft constant een frequentie van 2000 Hz. De frequentie van toon B neemt met stappen van 50 Hz toe van 1000 tot 4000 Hz. In de buurt het kruispunt van beide tonen vormen de tonen een coherent patroon, wat lijkt op een galopritme. Buiten dit gebied lijken de tonen geïsoleerd.
[Naar voorbeeld van demonstratie 19 van de ASA CD.]

L.P.A.S. van Noorden (1975), Temporal Coherence in the Perception of Tone Sequences. Doctoral dissertation wiht phonograph record (Institute for Perception Research, Eindhoven, The Netherlands).

fragment beluisteren afluisteren
technische details technische informatie
tekst/transcriptie tekst/transcriptie
naar top


pitchcoh
Tonen A en B worden in ABA-reeksen aangeboden. Toon A heeft een constante frequentie van 2000 Hz. De frequentie van toon B neemt met stappen van 50 Hz toe van 1000 Hz tot 4000 Hz.


zoeken home UU home Letteren home Fonetiek e-mail
19 Sep 2000