Universiteit Utrechtstudierichting Fonetiek

van bekakt tot plat

bos1 - bos2 - bos3 - herrijzendnl1 - wijdsel2 - lelystad1 -
 

omroepers


Het 'Algemeen Beschaafd Nederlands' is een omschrijving van de uitspraak van het Standaard-Nederlands waaraan je niet kunt horen waar de spreker vandaan komt. In de periode ca. 1945-1970 was dit de norm-uitspraak. Deze norm-uitspraak werd vooral overgedragen in het onderwijs (onderwijzers en leraren moesten A.B.N. spreken), en via de radio (hetzelfde gold voor omroep(st)ers). De demonstraties in deze groep illustreren deze A.B.N.-uitspraak van de radio-omroepers uit die periode.
Door de geluidstechniek uit die tijd (van microfoons, bandrecorders, e.d.) diende de spreker langzaam, luid en duidelijk te spreken -- anders kwam zijn spraak onverstaanbaar uit het radiotoestel.

fragment beluisteren afluisteren
technische details technische informatie
tekst/transcriptie tekst/transcriptie
naar top


bos1
Dit is een voorbeeld van een ´algemeen beschaafde´ uitspraak van het Nederlands, anno 1953.


naar top


bos2
Dit is een voorbeeld van een ´algemeen beschaafde´ uitspraak van het Nederlands, anno 1997. De opname is afkomstig van dezelfde omroeper als in de vorige en volgende demonstratie. In deze demonstratie geeft dhr. Bos karakteristieken van de verschillende spreekstijlen bij de verschillende omroepen.


naar top


bos3
Dit is een voorbeeld van een ´algemeen beschaafde´ uitspraak van het Nederlands, zoals gesproken door de VARA-omroeper Aad Bos. Let op de karakterisering van de VARA-spreekstijl als ´kort, bondig, vriendelijk, intiem´.


naar top


herrijzendnl1
Dit is een voorbeeld van een ´algemeen beschaafde´ uitspraak van het Nederlands, zoals gesproken door een onbekende omroeper van de radiozender Herrijzend Nederland.


naar top


wijdsel2
Dit is een voorbeeld van een ´algemeen beschaafde´ uitspraak van het Nederlands, zoals gesproken door de AVRO-omroeper Guus Wijdsel. Let op de karakterisering van de AVRO-spreekstijl als ´nette opgewektheid´.


naar top


lelystad1
Dit is een voorbeeld van een ´algemeen beschaafde´ uitspraak van het Nederlands, zoals gesproken door een onbekende omroeper.


zoeken home UU home Letteren home Fonetiek e-mail
19 Sep 2000