Universiteit Utrechtstudierichting Fonetiek

auditieve woordherkenning

zin 1 (a) zonder aantasting - zin 1 (b) aantasting door ruis - zin 1 (c) aantasting door stilte - zin 2 (b) aantasting door kuch - zin 2 (c) aantasting door stilte -
 

foneemherstel


Ons perceptiemechanisme is in staat om spraakklanken aan te vullen, te herstellen, die in het signaal ontbreken. Wanneer het spraakgeluid door een ander geluid wordt verstoord, dan wil dat nog niet zeggen dat de spraak helemaal niet meer verstaan wordt. De volgende spraakfragmenten demonstreren dit effect.
Een foneem dat door ruis vervangen wordt, wordt door het perceptiemechanisme aangevuld, waardoor het aangetaste woord toch goed wordt verstaan. Het is zelfs moeilijk om precies aan te geven welke spraakklank aangetast is - Probeer het zelf maar eens.
Wanneer hetzelfde foneem door een stilte wordt vervangen, dan wordt het ontbrekende foneem niet perceptief aangevuld of hersteld; de aantasting is dus duidelijk waarneembaar.

fragment beluisteren afluisteren
technische details technische informatie
tekst/transcriptie tekst/transcriptie
naar top


zin 1 (a) zonder aantasting
Een zin wordt uitgesproken; deze demonstratie bevat geen verstoring van het signaal. De zin is afkomstig uit de demonstratie wttewaal1.


naar top


zin 1 (b) aantasting door ruis
Dezelfde zin 1; hier is één spraakklank vervangen door ruis. Welke spraakklank is aangetast? In deze versie is dat moeilijk hoorbaar, omdat de ontbrekende spraakklank wordt aangevuld of hersteld in onze spraakperceptie.


naar top


zin 1 (c) aantasting door stilte
Dezelfde zin 1; hier is één spraakklank vervangen door stilte. Welke spraakklank is aangetast?


naar top


zin 2 (b) aantasting door kuch
Gesproken zin 2; hier is één spraakklank vervangen door een kuch-geluid. Welke spraakklank is aangetast? Je kan niet goed horen welke, omdat de aantasting (vervanging door een kuch-geluid) zeer alledaags en natuurlijk is. Ons perceptie-mechanisme is goed in staat om de ontbrekende spraakklank te herstellen.


naar top


zin 2 (c) aantasting door stilte
Gesproken zin 2; hier is één spraakklank vervangen door stilte. Welke spraakklank is aangetast?


zoeken home UU home Letteren home Fonetiek e-mail
19 Sep 2000