Universiteit Utrechtstudierichting Fonetiek

spraakcodering

begrijp1 - begrijp2 - begrijp3 - begrijp4 - begrijp5 - begrijp6 - begrijp7 - begrijp8 - waar1 - waar2 -
 

begrijp


Met behulp van een LPC-10 (= Linear Predictive Coding) analyse worden er tien filtercoëfficiënten bepaald. Hieruit kunnen de frequentiewaarden en de bandbreedten van vijf formanten afgeleid worden. Met deze informatie kan het signaal opnieuw gesynthetiseerd worden, door een excitatiesignaal op te wekken met de juiste amplitude en frequentie en dit signaal vervolgens door een filter te voeren met de juiste filtercoëfficiënten.
fragment beluisteren afluisteren
technische details technische informatie
tekst/transcriptie tekst/transcriptie
naar top


begrijp1
Deze zin wordt uitgesproken. Vervolgens is met PCM(= Pulse Code Modulation) het signaal gesampled.


naar top


begrijp2
Deze zin is ingesproken. Hiervan zijn, met behulp van een LPC-10 analyse, tien filtercoëfficiënten bepaald. Vervolgens is met behulp van deze parameters het signaal geresynthetiseerd.


naar top


begrijp3
Deze zin is ingesproken. Hiervan zijn, met behulp van een LPC-10 analyse, tien filtercoëfficiënten bepaald (waaronder ook de fundamentele frequentie). Vervolgens is de fundamentele frequentie(F0) verdubbeld, waarna het signaal geresynthetiseerd is.


naar top


begrijp4
Deze zin is ingesproken. Hiervan zijn, met behulp van een LPC-10 analyse, tien filtercoëfficiënten bepaald. Daarna zijn de formanten verhoogd. Vervolgens is met behulp van deze parametershet signaal geresynthetiseerd.


naar top


begrijp5
Deze zin is ingesproken. Hiervan zijn, met behulp van een LPC-10 analyse, tien filtercoëfficiënten bepaald. Vervolgens zijn de formanten verhoogd en is de F0 verdubbeld, waarna het signaalgeresynthetiseerd is.


naar top


begrijp6
Deze zin is ingesproken. Hiervan zijn, met behulp van een LPC-10 analyse, tien filtercoëfficiënten bepaald. Vervolgens is de F0constant gehouden rond 125 Hz, waarna het signaal geresynthetiseerd is.


naar top


begrijp7
Deze zin is ingesproken. Vervolgens wordt de snelheid van de spraakverdubbeld.


naar top


begrijp8
Deze zin is ingesproken. Vervolgens wordt de snelheid van de spraakgehalveerd.


naar top


waar1
Deze zin is ingesproken, met een accent op het woord ´niet´ en de syllabe ´spre-´.Vervolgens is er een LPC-resynthese uitgevoerd.


naar top


waar2
Deze zin is ingesproken, met een accent op het woord ´waar´ en de syllabe ´spre-´,en een pauze na het woord ´waar´. Vervolgens is er een LPC-resynthese uitgevoerd.


zoeken home UU home Letteren home Fonetiek e-mail
19 Sep 2000